Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Cikkek, Érdekességek képes leírás - Cirkusz.tlap.hu
részletek »

Cikkek, Érdekességek - Cirkusz.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: cirkusz.tlap.hu » Cikkek, Érdekességek
Keresés
Találatok száma - 22 db
  Biztosak akarunk lenni abban, hogy nem végeznek velük

Biztosak akarunk lenni abban, hogy nem végeznek velük

Az állatvédők legnagyobb megelégedésére a világon elsőként Bolíviában elfogadták azt a törvényt, amely kimondja, hogy a cirkuszok többé nem szerepeltethetnek állatokat. Néhány helyen már korábban betiltották a vadállatok használatát, a dél-amerikai országban elfogadott tilalom azonban a háziállatokra is kiterjed. A törvény - amely szerint az állatok cirkuszi szerepeltetése kimeríti a kegyetlenség fogalmát - július 1-jén lépett életbe. A cirkusztulajdonosoknak egy év áll rendelkezésre, hogy alkalmazkodjanak az új jogszabályhoz.

 Nem kikapcsolható káprázat

Nem kikapcsolható káprázat

A Richter dinasztia családi cirkusza a nyári hónapokban megszokott helyén, Balatonlellén mutatta be világszínvonalú műsorát, amelynek fő attrakciója kétségkívül az idei Monte-carlói cirkuszfesztivál győztesei, Richter Flórián és a róla elnevezett Flórián-csoport produkciója. A világ jelenlegi legjobb artistamutatványa magyaros színekkel, dallamokkal és lenyűgöző művészi teljesítménnyel teszi teljessé az amúgy sem hétköznapi programot, amelyet most Kaposváron, majd Szigetváron, Pécsett, Székesfehérváron, Veszprémben, Pápán, Győrött, Mosonmagyaróváron, Szombathelyen és Veresegyházán tekinthet meg a magyar közönség.

A cirkusz a magyar tömegkultúra-kutatásban

A cirkusz a magyar tömegkultúra-kutatásban

A távolabbi közelmúltban megjelent Magyar tudománytörténetben minden megszorítás és magyarázat nélkül szerepel az az állítás, hogy "tudománytörténeten a reáltudományok történetét értjük". Kétségtelen, hogy a diszciplínák kikristályosodási folyamatában komoly időbeli és módszertani előnyt élveznek a természettudományok, de Polányi , Kuhn és akár Heisenberg könyveiből jól tudjuk, hogy a szigorú absztrakciós teljesítmények hátterében társadalmi és személyes mozgatórugók munkálnak, melyek feltárása a humán kutatások feladatkörébe tartozik. A tudományok hierarchiájának rangsorát nem kis mértékben a társadalmi presztízs alakulása és átalakulása szabja meg, az átalakulás jelei megmutatkoznak többek között a köznapi szóhasználatban is. Napjainkban a 'tudomány' kifejezés egyre gyakrabban bukkan fel olyan összetett szavakban, mint sport-, színház-, tánc-, ill. legeslegújabban cirkusztudomány, ám ezek használata még nem ágyazódott be nyelvérzékünkbe, nyilván a későbbi fejlemények, az elért elméleti eredmények határozzák majd meg helyüket és súlyukat.

A cirkusz hosszú vándorlása megölte a tigriseket

A cirkusz hosszú vándorlása megölte a tigriseket

Nyolc indiai tigris és egy nőstény oroszlán pusztult el, vélhetően megfagyott vagy megfulladt egy krasznodari vándorcirkusz ketreceiben, szállítás közben. Az állatokat a távol-keleti Jakutszkból szállították teherautókkal Habarovszkba, ahol újévkor léptek volna porondra. A nyolc tigris és a nőstény oroszlán azonban nem élte túl a 2400 kilométeres utat, és súlyos állapotban van egy himalájai medve is. A szövetminta eredményeire egyelőre várni kell, az döntheti majd el, hogy a fagy, vagy kipufogógáz okozta az állatok pusztulását. Szergej Nyesztyerov, a permi Szafari cirkusz vezetője az állatidomárokat teszi felelőssé a történtekért. Szerinte megelőzhető lett volna a baj, ha nem teherautókkal, hanem légi úton szállítják az állatokat.

A cirkusz nem kereskedelmi televíziózás

A cirkusz nem kereskedelmi televíziózás

Világszínvonalú produkciókat ígértek a 8. Nemzetközi Cirkuszfesztivál szervezői, és nekik nem kell majd visszafizetniük a jegy árát. Annyira erős volt a négynapos fesztivál legfontosabb előadása, hogy még a bohócokon is lehetett nevetni. A hagyományos cirkusz nem azon az úton jár, amelyiken a kereskedelmi televíziózás, és nagyon jól van ez így. A kereskedelmi tévék megtanulták azt, hogyan adják el a nagy semmit, a cirkuszosoknak azt kellett kitapasztalniuk, hogyan tudják eladni a valódi teljesítményt. Mert az már kevés, ha hasbalőnek valakit egy ágyúgolyóval.

Hirdetés
A csillogás és ami mögötte van

A csillogás és ami mögötte van

A cirkusz a csodák és a jóleső borzongás világa. Törjük a fejünket, hogy mit miként csinálhatott a bűvész, rettegve - mégis valami kellemes érzéssel - figyeljük az állatszelidítőt az oroszlánokkal és tigrisekkel, vagy a légtornászt a félelmetes mélység fölött. Az artisták jó része nap, mint nap az életveszélyt vállalja, amikor a porondra lép, mégis, az ő érdekérvényesítésük a legrosszabb a művészvilágban. Többek között erről is beszélgettünk Varjasi Lászlóval, a Magyar Cirkusz és Varieté Kht. ügyvezető igazgatójával, akivel először azt tisztáztuk, mi mindennel foglalkoznak.

Cirkusz a színházban

Cirkusz a színházban

Bal József új rendezését, Lázár Ervin A kisfiú és az oroszlánok című mesejátékát március 14-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház. A rendező valóságos cirkuszt varázsol a színpadra oroszlánokkal, mutatványosokkal, kedves és megható emberi történetekkel. Bal József új rendezését, Lázár Ervin A kisfiú és az oroszlánok című mesejátékát március 14-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház. A rendező valóságos cirkuszt varázsol a színpadra oroszlánokkal, mutatványosokkal, kedves és megható emberi történetekkel. Melkvi Bea színésznő nem először kamatoztatja mozgásművészetét a színpadon.

Cirque du Soleil Magyarországon

Cirque du Soleil Magyarországon

A világ leghíresebb cirkuszi társulata újra Magyarországon December 8-12.-ig Budapesten a Sportarénában. Jegyek már kaphatók! Az előadást az teszi egyedülállóvá, hogy nem folyamodik állatszámokhoz, viszont nagyban támaszkodik mozgásművészek és akrobaták munkájára. A Cirque du Soleil (kivételesen ugyanezen név alatt publikált) zenéi semmiben sem hasonlítanak a hagyományos cirkuszban megszokott dallamvilághoz. A világzene, a tangó, az experimentális zene, a new age, a new wave, vagy a pop rock között mozogva, a René Dupéré és Benoît Jutras komponálta zenék legalább annyira elbűvölők, andalítók, mint dinamikusak.

Csináljuk a cirkuszt

Csináljuk a cirkuszt

A Fővárosi Nagycirkusz épülete, mely Közép-Kelet Európa egyetlen kőcirkusza, 1891-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Akkor még egész más volt minden, a Városliget jelentősége csúcsán állt, a cirkuszt az állatkert részeként látogathatta a mulatni vágyó nagyérdemű. Az intézmény azóta töretlenül működik, a második világháború idején is csupán egyetlen évre szakította meg műsorát, a bombázások fokozódása miatt. Mai épülete 1971-ben nyitotta meg kapuit. Hogy kicsit bepillanthassunk a cirkusz működésébe kérdéseimmel Pósfai Zoltánt kerestem föl a cirkusz művésztelepén, aki egy mérnöki diploma után 30 évesen vágott neki az artista létnek.

Hirdetés
Elege lett a korcsolyázó medvének

Elege lett a korcsolyázó medvének

Megölte egy jégrevü egy tagját egy cirkuszi medve, egy másik idomárt pedig megsebesített Kirgizisztán fővárosában, Biskekben. A tragédia a közép-ázsiai országban turnézó híres Orosz Állami Cirkusz Bears on Ice nevű produkciójának próbáján történt. Egyelőre nem tisztázott, hogy a medve miért támadt a férfiakra. Az 5 éves állatot lelőtték. Ebben a térségben a cirkuszok klasszikus repertoárjához már a Szovjetunió idején hozzátartoztak az idomított, ezen belül a korcsolyázó medvékkel bemutatott produkciók.

Ez kész !

Ez kész !

A fellépők a levegőben lógva, vagy épp hét félelmetes oroszlánnal cicázva szórakoztatják a nézőket. Ezúttal azonban nem csak a közönséget szeretnék jókedvre deríteni: a 8. Nemzetközi Cirkuszfesztiválon 14 ország több mint 100 artistája száll harcba a legjobbnak járó díjért.

Irány a cirkusz!

Irány a cirkusz!

Újra reneszánszát éli a cirkusz: az idén immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált, melynek célja megismertetni a közönséget a legjobb hazai és nemzetközi produkciókkal. A fesztivál ünnep, a cirkuszi világ egyedülálló eseménye, s nem utolsósorban verseny a porond szereplői számára. Sokan elmondhatják, hogy karrierjük a budapesti cirkuszból indult, hiszen e fesztiválokra a világ minden tájáról érkeznek cirkuszigazgatók és ügynökök, akik az új tehetségek után kutatnak.

Jubileumi Gála Ráadás

Jubileumi Gála Ráadás

Ha az ember cirkuszba indul, mintha a gyerekkorába menne vissza. A merengést már a büfénél kezdheti. Itt még kapható igazi sós perec: retróíze a hatvanas éveket idézi. A nézőtéren oroszlánszag terjeng, és süvölt a hat éven aluli publikum. Ütemes tapssal követeli, hogy kezdődjön már a produkció. Végre megjelenik a porondmester, és tust húz a zenekar. Így indulhatott 1889-ben is az első előadás. A Fővárosi Nagycirkusz idén ünnepli 120 éves jubileumát. Az évforduló alkalmából múltidéző gálát mutattak be. Technikai hókuszpókuszok helyett most újra a régi cirkuszosoké - állatidomároké, zsonglőröké - a főszerep.

Lebegés a semmiben

Lebegés a semmiben

Lebegés a semmiben: FMH - Mexikóban turnézik a kanadai Cirque du Soleil (Napcirkusz), akik tagjai kosztümös próbát tartanak Mexikóvárosban. A társulat december végéig számos előadást tart a mexikói fővárosban.

Megvalósult álom

Megvalósult álom

Volt egyszer két hatalmas, híres-neves cirkuszdinasztia. A Richter és a Renz. Előbbinek, mely számunkra sokkal nagyobb fontossággal bír, hiszen a Vízműdomb tövében álló hatalmas cirkuszsátor-városról a mese, szóval a Richter család munkássága egészen 1821-ig nyúlik vissza. Mert a brandenburgi kapunál már ekkor állt a Richter Cirkusz. Csakhogy leégett. És helyén a Renz család építette fel sátrát.

Mindenkihez szól

Mindenkihez szól

A klasszikus cirkuszi előadások ma is olyanok, mint a múlt századokban. Ám a cirkusznak is haladnia kell a korral: miközben megküzd a gazdaság más terén jól ismert akadályokkal, előadásmódját az új évezred technikájához és közönség-igényéhez kell igazítania.

Parádés premier idén is

Parádés premier idén is

Parádés jubileumi műsorral örvendeztette meg a közönséget a megalakulásának 15. évfordulóját ünneplő Magyar Nemzeti Cirkusz. A tegnap esti premierre lapunk előfizetői a Hűségkártyával kedvezményesen válthattak jegyet. A cirkusz szeptember 13-áig tartózkodik Fehérváron: az előadások hétköznap este hatkor, szombaton délután háromkor és este hatkor, vasárnap délelőtt 11-kor és délután háromkor kezdődnek. A várakozás moraját elnyomja a zenekar pattogó muzsikája, még negyedóra van, hogy a varázslat megkezdődjön. A porond így sem üres, kétpupún tevegelhetnek a gyerekek. Aztán kigyúlnak a fények, kezdődik a Magyar Nemzeti Cirkusz jubileumi előadása. Richter Flóriáné az első szám: szabadidomítás lovakkal. Flórián hófehér frakkban középen, mosolyog, beszél hozzájuk. Azt mondják a legszebb és egyben legnehezebb szabadidomítás ez a produkció: háromszor három ezüstös színű arab telivér először három fonatot készít, majd a háromból lesz egy nagy - mindez a zene ritmusára. Christian Folco, az olasz bohóc következik - mint mindig, a nézők közül választ partnert, közben a háttérben már készülődik a Mátrix csoport: produkciójukhoz tekergetjük a fejünket, a magasban, a hintán végzik lélegzetállító mutatványukat. Ifjú zsonglőrnek tapsolunk ezután, majd Robert Stipka foglalja el a porondot hollófekete holland frízlovakkal és három tevével. Ló és teve együtt szintén a ritka produkciók egyike.

Tuti menü